Święcenie pokarmów
W Wielką Sobotę ze wszystkich stron ciągną procesje wiernych, trzymających w ręku koszyczki pięknie przystrojone. Koszyczki zaś wypełnione są różnego rodzaju potrawami. Obrzęd Błogosławieństwa pokarmów, sięga swoimi korzeniami do początków VIII wieku, a w Polsce jego pierwsze praktyki odnotowano w XIV stuleciu.
Najpierw święcono tylko pieczonego baranka (najczęściej w formie figury chlebowej), potem dodawano kolejno ser, masło, ryby, olej, pokarmy mięsne, ciasto i wino. Na końcu kosz został uzupełniony jajkiem i pozostałymi pokarmami, które weszły do kanonu święconki. Dzisiaj w koszykach można znaleźć wszystko, byle było dużo i kolorowo, ale należałoby pamiętać, że tradycyjny zestaw potraw w koszyku symbolizuje treść chrześcijaństwa. Ten zestaw przyjęty w okresie wczesnego romantyzmu, składa się z siedmiu potraw i obowiązuje do dziś.
- Chleb jest symbolem nad symbolami - przedstawia bowiem Ciało Chrystusa.
- Jajko to symbol odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią.
- Sól - bez soli nie ma życia, to symbol samego sedna istnienia i prawdy; Chrystus powiedział o swoich uczniach, iż są "solą ziemi"
- Wędlina zapewnia zdrowie i płodność, a także jest symbolem dostatku.
- Ser jest symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody.
- Chrzan zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy.
- Ciasto do koszyka weszło ostatnie, jako symbol umiejętności i doskonałości.
Poświęcenie pokarmów w Trzeszczynie i w kościele pw. św. Kazimierza w Policach
https://archiwum.police24.pl/police-informacje-regionalne/260-swiecenie-pokarmow.html#sigFreeIdecbee3e6ad
« poprzednia | następna » |
---|