SANEPID ostrzega przed salmonellą w makreli wędzonej
Państwowa Inspekcja Sanitarna, w komunikacie wydanym 24 kwietnia 2015 r. ostrzega przed spożyciem „Makreli wędzonej NG TUSZA C”, w której stwierdzono obecność bakterii Salmonella Albany. Ostrzeżenie dotyczy produktu firmy KORAL S.A. ul. Za Dworcem 13, 83-110 Tczew. Nr partii: 404889A. Termin przydatności do spożycia: 28.04.15. Produkty z tej partii trafiły do sklepów sieci Carrefour Polska Sp. z o.o., Żabka Polska Sp. z o.o. oraz Czerwona Torebka S.A.
W przypadku posiadania kwestionowanej partii produktu zaleca się jej zwrot do miejsca zakupu lub zniszczenie.
Zgodnie z oceną ryzyka przygotowaną przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny obecność bakterii chorobotwórczych Salmonella w przedmiotowym produkcie pozwala na zakwalifikowanie go jako szkodliwego dla zdrowia. Wszystkie szczepy bakterii z rodzaju Salmonella powinny być traktowane jako potencjalnie chorobotwórcze dla człowieka. W Polsce od wielu lat są uznawane za najczęstszą przyczynę bakteryjnych zatruć pokarmowych. Ich obecność w żywności, oprócz ewentualnego spowodowania zachorowania może prowadzić do rozprzestrzeniania i zasiedlania tymi bakteriami różnych środowisk związanych z żywnością w tym kuchni domowych, placówek zbiorowego żywienia i skutkować dalszymi zachorowaniami.
źródło: http://www.gis.gov.pl/
« poprzednia | następna » |
---|